Početna stranica » Novosti » Zadnja radionica ove godine održana je danas u Gradskoj skupštini grada Dubrovnika.

Zadnja radionica ove godine održana je danas u Gradskoj skupštini grada Dubrovnika.

Građani koji pripadaju GK GRAD danas su okupili kako bi predali nove prijedloge, a samo jedan će se  realizirati u 2025.

Naime projekt kojeg su građani GK Grad izglasali u 2023. nakon ulaganja velikih napora gradskog odjela i komunikacije s Konzervatorima grada Dubrovnika neće se moći nažalost realizirati.
Podsjetimo kako je izglasan projekt: Podzemni spremnik za otpad. Projektom se predlaže izgradnja podzemnog spremnika za otpad koji bi se nalazio na području GK Grad i koji bi omogućio građanima lakše i adekvatnije zbrinjavanje otpada. Predložena lokacija je Ulica Ilije Sarake (preko puta Katedrale). Za projekt je potrebno ishodovati dozvolu Konzervatorskog odjela te su mogući i arheološki radovi.

Nakon brojih konzultacija u suradnji sa Konzervatorima donesen je zaključak da je lokacija podzemnog spremnika južno od Katedrale neprihvatljiva zbog arheološke zone i plitkih nalazišta u cijelom pojasu južno od Katedrale kao i opcija prostora za odlaganje otpada unutar potpornog zida iza Katedrale. Razmatrana je i druga lokacija za smještaj podzemnog spremnika na Peskariji, i to na jugozapadnom dijelu, ali zbog nemogućnosti prilaza vozila Čistoće te ostalim logističkim poteškoćama ta lokacija također nije prihvatljiva. Na novom sastanku s Konzervatorima razmatrana je opcija ugradnje podzemnog spremnika van povijesne jezgre na području parkirališta na Buži (tenis tereni) uz gradske zidine. Trenutno se razrađuje navedena opcija koja bi se prezentirala Konzervatorima te ishodila suglasnost za realizaciju.

Uskoro ćemo objaviti nove informacije o projektu iz 2023. Kao i popis novih projekata iz 2024. za koje se može glasati uskoro.