Početna stranica » Novosti » Predstavljen projekt Participativnog budžetiranja u gradu Dubrovniku

Predstavljen projekt Participativnog budžetiranja u gradu Dubrovniku

Dragi sugrađani,

iznimno nam je veselje najaviti Vam novost u našem Gradu. Grad I Dubrovačka razvojna agencija DURA započinju s dugo planiranim projektom PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE U GRADU DUBROVNIKU.

Participativno budžetiranje predstavlja alat izravne demokracije koji građanima omogućuje neposredno uključivanje u process donošenja odluka o raspodjeli dijela javnih sredstava.

Naime, građani identificiraju probleme i potrebe iz svojih kotareva, odnosno mjesnih odbora, ,predlažu rješenja i kroz proces glasovanja odabiru koje će se ideje financirati iz gradskog proračuna. Time izravno doprinose razvoju vlastite zajednice na razini gradskih kotara I mjesnih odbora.

Građani su u mogućnosti predložiti pojedinačni projekt u vrijednosti do 60.000,00 EUR za mjesni odbor i do 120.000,00 EUR za gradski kotar. Sudjelovati može svaka punoljetna osoba s prebivalištem na području grada Dubrovnika, uz predočenje važeće osobne iskaznice. Građani aktivno sudjeluju isključivo u gradskom kotaru/mjesnom odboru sukladno adresi prebivališta.

Svaki sudionik radionice može predstaviti jedan prijedlog koji ima za cilj poboljšati kvalitetu života zajednice gradskog kotara/mjesnog odbora kojem građanin pripada. Svaki prijedlog je potrebno konkretno I objektivno opisati. Poslije radionica, prijedlozi se šalju na tehničku provjeru u Povjerenstvo, a potom se daju na glasanje prema kotarevima, odnosno mjesnim odborima putem online platforme VOXPOPULI, dostupne na stranicama Grada Dubrovnika. Glasovanje će biti moguće 14 dana.

Za dodatne informacije pratite nas na stranicama www.zaboljigrad.hr, facebook grupe, ali moguće je sudjelovati u projektu putem WhatsApp grupe na broj 099/527-0870.