Početna stranica » Novosti » Građani Dubrovnika predlažu svoje ideje i odlučuju kako će se raspodijeliti dio gradskog budžeta

Građani Dubrovnika predlažu svoje ideje i odlučuju kako će se raspodijeliti dio gradskog budžeta

Građani GK Pile – Kono na prvoj radionici predali svoje projektne prijedloge

Krenulo je participativno budžetiranje u organizaciji Grada i Dubrovačke razvojne agencije DURA.

Građani Gradskog kotare Pile – Kono jučer su na prvoj radionici mogli čuti sve o projektu PARTICIPATIVNOG BUDŽETIRANJA U GRADU DUBROVNIKU.

Podsjetimo, participativno budžetiranje predstavlja alat izravne demokracije koji građanima omogućuje neposredno uključivanje u process donošenja odluka o raspodjeli dijela javnih sredstava. Građani su u mogućnosti predložiti pojedinačni projekt u vrijednosti do 60.000,00 EUR za mjesni odbor I do 120.000,00 EUR za gradski kotar.

Građani će na radionicama predstaviti jedan prijedlog koji ima za cilj poboljšati kvalitetu života zajednice gradskog kotara/mjesnog odbora kojem građanin pripada. Svaki prijedlog je potrebno konkretno I objektivno opisati, a u tome ćete uvijek imati pomoć volontera I zaposlenika Dura-e. Poslije radionica, prijedlozi se šalju na tehničku provjeru u Povjerenstvo,a potom se daju na glasanje prema kotarevima, odnosno mjesnim odborima putem online platforme VOXPOPULI, dostupne na stranicama Grada Dubrovnika.

Na jučerašnjoj prvoj radionici gradonačelnik Mato Franković pozdravio je sve svoje sugrađane iz GK Pile – Kono I zahvalio im na dolasku I velikom interesu za projekt participativnog budžetiranja. Ovim projektom javna uprava će lakše saznati koji su problemi u našoj zajednici I kako ih riješiti zajedno s našim sugrađanima. Na taj način jača odnos povjerenja između građana i njihovog Grada. Na kraju svog obraćanja gradonačelnik Franković pozvao je građane iz drugih kotareva i mjesnih odbora da se pridruže radionicama.

Marina Lazarević, članica uprave Dubrovačke razvojne agencije DURA svojim je sugrađanima u kraćoj prezentaciji objasnila sve o samom projektu, njegovim ciljevima, i ono najbitnije o samim koracima i tehničkim detaljima predlaganja i popunjavanja obrazaca za projektne prijedloge građana. Kako potrošiti dio javnog novca u javnom okruženju ključno je pitanje ovog projekta. Lazarević je naglasila kako će osim odnosa povjerenja između građana i javne uprave ovaj projekt povećati nivo naše vlastite odgovornosti i uključenosti u događaje u našoj zajednici.

Podsjećamo sve naše sugrađane kako na radionicama mogu sudjelovati sve punoljetne osobe s prebivalištem na području grada Dubrovnika, uz predočenje važeće osobne iskaznice. Svi naši građani aktivno sudjeluju isključivo u gradskom kotaru/mjesnom odboru sukladno adresi prebivališta.

Sve dodatne informacije kao i raspored termina radionica možete pronaći na našoj web stranici projekta www.zaboljigrad.hr.

Pozivamo Vas da pratite i naše društvene mreže Facebook, Instagram, Twitter, I da se pridružite našoj WhatsApp grupi na broj 099/5270870.